IT-lönerna ökar igen

I slutet av 2019 spådde IT-barometern att lönerna för landets IT-kompetens skulle öka med cirka 2,7 procent under 2020. Sedan kom pandemin och ingenting blev som vi tänkt. Att hjulen snurrade långsammare åtminstone ett tag råder ingen tvekan om. Samtidigt talar flera faktorer för att kvalificerad IT-kompetens är hetare än någonsin.

Lönerna bland landets IT-kompetens förväntas öka med i genomsnitt 2,2 procent under 2021 jämfört med 2020. Snittlönen i år beräknas landa på 54 700 kronor enligt en rykande färsk “IT-lönebarometern 2021“. Detta avser seniora personer som inte innehar företagsledande befattningar och enbart fasta månadslöner. Bonusar, förmåner och andra ersättningar är inte inkluderade.

Snittlöner senior IT-kompetens (ej företagsledande befattningar) Källa: IT-lönebarometern 2021

Majoriteten av IT-kompetensen i IT-lönebarometer har en månadslön på över 50 000 kronor, vilket ju hänger samman med att IT-lönebarometern främst fokuserar på lite mer senior och erfaren kompetens. Bland de dryga 10 procent som får mer än 70 000 kronor i månaden återfinns främst chefer i företagsledande befattning, seniora projektledare, viss arkitektur-/affärskompetens och Key Account Managers.

Det förefaller som om den löneutveckling som vi förväntade oss inför 2020 och som vi rapporterade om för ett drygt år sedan mattades något. Enligt vår bedömning stannade den genomsnittliga löneökningen för IT-kompetensen på måttliga 1,3 procent under 2020. Om det därmed också finns en latent förväntan om att detta ska kompenseras de närmaste åren återstår att se.

Behovet av IT-kompetens kommer knappast att mattas de närmaste åren. Omställningen till en mer digitaliserad värld, som sker i allt snabba takt i alla delar av samhället, kräver kvalificerad IT-kompetens och detta kommer med all sannolikhet att driva på lönerna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få nyheter om och analyser av löneutvecklingen för IT-proffs.