Så mycket tjänar utvecklarna i olika delar av landet

Skillanden mellan IT-proffsens löner i olika delar av landet är stor. I Stockholm och övriga storstadskluster är ersättningsnivåerna en bra bit högre än i landet i övrigt och bland de lite mer seniora utvecklarna är skillnaden närmare 10 procent.

Det blir allt svårare att hitta kvalificerad IT-kompetens – åtminstone inom landets gränser. I Stockholm i synnerhet, där många företag har sina utvecklingsavdelningar, har lönerna skjutit i höjden i takt med att kompetensförsörjning blivit alltmer affärkritiskt.

Många affärsmodeller står och faller med förmågan att attrahera programmerare till exempel och även om lönen inte är den enda faktorn som driver attraktiviteten som arbetsgivare så är den viktig.

IT-lönebarometern har kartlagd skillnaden i genomsnittlig fast månadslön bland de lite mer seniora utvecklarna i olika delar av landet. Snittet för riket i sin helhet är 48 200 kronor. Stockholm ligger inte oväntat en bit över detta på 51 300, medan regioner utanför storstäderna snarare hamnar kring 45 000 eller under.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få nyheter om och analyser av löneutvecklingen för IT-proffs.