IT-lönerna 2022: 2,4% ökning

“Vi söker hela tiden utvecklare men har svårt att hitta. Man vill ha bred kompetens, men vi börjar alltmer se att man behöver djup också”

 

I förra rapporten såg vi att den allmänna känslan bland IT-proffsen själva var att cornapandemin utgjorde en hämmande faktor för lönernas utveckling under 2020 och att löneökningarna under det året blev rätt blygsamma. Samtidigt spådde vi att det fanns ett latent behov av att justera lönenivåerna så snart osäkerheten skingrades. Så har också skett under fjolåret och IT-kompetensens löner ökade hela 4,9 procent enligt IT-lönebarometern.

I år är det lite med beskedliga förändringar att vänta. Inte så märkligt kanske med tanke på hur det såg ut i fjol. Under 2022 förväntas lönerna bland landets IT-kompetens öka med i genomsnitt 2,4 procent jämfört med 2021. Snittlönen i år beräknas landa på 57 600 kronor för den referensgrupp av mer senior IT-kompetens som IT-lönebarometern brukar ha som jämförbart riktvärde. Detta avser alltså inte nyutexaminerade och enbart fasta månadslöner för personer som inte innehar företagsledande befattningar. Bonusar, förmåner och andra ersättningar är inte inkluderade.

Källa: IT-lönebarometern 2022

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få nyheter om och analyser av löneutvecklingen för IT-proffs.