[av_one_full first]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Årets revisionsbyrå 2015:

arets_revbyra_2015_miniEY är Årets revisionsbyrå 2015

Till ”Årets revisionsbyrå 2015” utsågs EY. Det står klart när årets Finansbarometer låtit närmare 1000 av landets största företag ranka sina revisionsbyråer.

EY, som tilldelades utmärkelsen för tredje året i rad, ligger kvar på samma betyg som de två föregående åren. De tre huvudkonkurrenterna har alla tappat något sedan 2014, vilket gör att spridningen mellan “the big 4” är större än i fjol. PwC är tvåa före KPMG och Deloitte, som backar mest i årets mätning.Deloitte tappar på rådgivningssidan medan KPMG går tillbaks något när det gäller den lagstadgade revisionen.

– Vi måste gå ända tillbaks till 2011 för att hitta ett lägre branschsnitt än i år. Jag tror helt enkelt att det funnits ett konjunkturbetingat tryck på revisionsnära tjänster, inte minst bland de större exportföretagen, som gjort det svårt för revisionsbolagen att möta kundernas behov på samma höga nivå som tidigare, säger Kristian Sundberg, VD för analysföretaget Eastbrook.

I undersökningen Finansbarometern har analysföretaget Eastbrook för trettonde året i rad låtit beslutsfattare från företag med fler än 100 anställda eller mer än 100 miljoner kronor i omsättning ranka de revisionsbyråer man anlitar. Närmare 1000 företag var med och utsåg “Årets revisionsbyrå”.

arets_smaforetagsrevisor_2015_miniSmåföretagens favorit heter PwC

Till ”Årets småföretagsrevisor 2015” utses PwC. Här är det drygt 1000 av landets företag med mellan en och nio anställda som har bedömt och betygsatt sina revisionsbyråer. PwC förbättrar sina betyg väsentligt när det gäller kundförståelse och kompetensnivå i årets Finansbarometer. På andraplats hamnar Grant Thornton, som inte bara fått höjt betyg av småföretagen, utan också är oerhört starka bland de medelstora kunderna. EY, som var Årets småföretagsrevisor i fjol, har däremot tappat en del.

– Småföretagen har sänkt betyget på EY två år i rad nu. Man backar både på revision och på rådgivning, där PwC drar ifrån jämfört med 2014, säger Kristian Sundberg från Eastbrook.

Revisionsbranschen står inför en rad monumentala utmaningar på några års sikt. Digitalisering och automatisering av företagens ekonomiprocesser kommer att förändra kundernas behov av revisionsnära tjänster. Samtidgt förväntas nya regelverk och förändrade attityder till den lagstadgade revisionen att påverka förutsättningarna för revisionsbyråerna.

– Revisionspliktens avskaffande kommer definitivt att påverka branschen kraftigt. I Finansbarometern säger närmare ett av tre småföretag att de lutar åt att överge sin auktoriserade revisor. Detta i kombination med digitalisering och andra megatrender ställer höga krav på revisionsbyråerna att vitalisera sin affärsutveckling. Förmår man inte ifrågasätta de gamla affärsmodellerna riskerar man att tappa en stor del av affären, menar Kristian Sundberg på Eastbrook.

För mer information:
Kristian Sundberg, 070-661 85 95, kristian.sundberg@eastbrooklab.se

Fakta om Finansbarometern

Finansbarometern är en av Sveriges största oberoende marknadsundersökningar med inriktning på företagens syn på sina banker och revisionsbyråer. Undersökningen, som har genomförts årligen sedan 2003, riktar sig till VD:ar, ekonomichefer och andra relevanta beslutsfattare som har inflytande över företagets relation till banken eller revisionsbyrån.
Urvalet består av alla företag och organisationer i Sverige med fler än 200 anställda samt ett slumpmässigt urval av företag med mellan 1-200 anställda.

Undersökningen har genomförts som en webbaserad enkät med unika enkätlänkar under maj och juni 2015. Cirka 3 250 personer medverkade i årets Finansbarometer.
Finansbarometern drivs i regi av analysföretaget Eastbrook Information Lab.

Årets utmärkelser

Finansbarometern utgör grunden för de utmärkelser som Eastbrook presenterar:

       • Årets affärsbank
       • Årets revisionsbyrå
       • Sveriges småföretagsbank
       • Årets småföretagsrevisor

Ladda ner hela pressreleasen som pdf.
[/av_textblock]

[/av_one_full]

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få nyheter om och analyser av löneutvecklingen för IT-proffs.